Onderhoudtips

Schrijnwerker Cocquyt E&K uit Moerkerkeis gespecialiseerd in alle schrijnwerkerij voor uw woning,zowel voor binnenhuis als voor buitenwerken. Hier geven wij u tips om uw ramen in prima conditie te houden.

Onderhoudstips

ONDERHOUD BESLAG

Door regelmatig vetten en oliën (minstens één maal per jaar) van alle relevante onderdelen in de vleugel en het vast kadergedeelte te voorzien, behoudt u een lichtlopend beslag en voorkomt u voortijdige slijtage.
Stalen veiligheidssluitplaten vereisen doorlopend ingevet te worden om uitslijten te voorkomen.
Daarnaast moeten de schroeven gecontroleerd worden. Eventuele losse of afgebroken schroeven dienen ter stond aangedraaid of vervangen te worden.

ONDERHOUD GLAS

Etiketten en kurkjes
Verwijder zo snel mogelijk na plaatsing alle etiketten en kurkjes. Lange blootstelling aan zonlicht doet de soepele lijm uitharden en laat lijmresten na op het glas. Die lijmresten kunt u met een beetje alcohol verwijderen. Opletten voor de rubber, siliconen- of polymeerdichting.

Reinigingstips
Wacht voor de eerste reinigingsbeurt tenminste één dag na plaatsing van het glas, zodat de voegdichtingen mooi kunnen uitharden. Gebruik degelijk materiaal, een trekker in goede staat (het metaal van de trekker mag niet in contact komen met de ruit), een niet-schurende spons, een prop
ere zachte doek en proper water. Gebruik nooit schuursponsjes of scherpe materialen (scheermesje) om hardnekkig vuil te verwijderen. Gebruik geen white spirit, zuiver bleekwater of andere agressieve vloeistoffen.
Cementsluier
Cementsluier kan zich sterk vastzetten op het glas. Snel ingrijpen is hier de boodschap. Cementsluier kan verwijderd worden met Pre Clean (verkrijgbaar via uw glasleverancier).

Thermische breuk vermijden
Een thermische breuk treedt op wanneer tussen twee zones van de oppervlakte van de beglazing een groot temperatuurverschil ontstaat.

  • Kleef nooit posters, stickers, …op de beglazing.
  • Het glasoppervlak nooit volledig of gedeeltelijk langs binnen afdekken ter bescherming tegen bevuiling of zonnewarmte.
  • Schuiframen, rolluiken of zonnewering steeds volledig open of dicht.
  • Plaats geen meubels of andere voorwerpen vlak achter de beglazing.
  • Plaats zonnewering of gordijnen op minstens 5 cm van het glasoppervlak.
  • Plaats verwarming en airco op minstens 30 cm van het glasoppervlak. Vermijd dat er koude of warme lucht rechtstreeks op het glas wordt geblazen.
  • Een zonne-, of energie-reflecterende folie op de binnenkant van een beglazing kan een cumul van warmte veroorzaken. Dit kan eveneens thermische breuk tot gevolg hebben.

Slijp- en laswerk
Slijp geen metaal of voer geen laswerken uit in de nabijheid van uw beglazing.
Metaalgensters kunnen inbranden in het glas en kunnen niet meer verwijderd worden

Interferentieringen
Gekleurde (petroleumachtige) vlekken of ringen, die van plaats veranderen wanneer men op het glas drukt, zijn interferentieringen.
Deze ringen worden veroorzaakt door lichtbreking, zijn totaal onschadelijk voor het glas en zijn geen reden tot klacht.

Verf, voegdichtingen en drainagegaten
Verf en voegdichtingen moeten in goede staat blijven. Schilderwerk voorkomt immers dat er vocht indringt in het schrijnwerk en bij een te hoog vochtgehalte kan de randafdichting van de beglazing aangetast worden. Indien de voegdichtingen (silicone, polymeer of rubber) los komen of openingen vertonen, dienen deze onmiddellijk hersteld te worden. Zo niet kan er vocht in de spouw komen. Vocht in de spouw kan enkel wegvloeien via de verplicht te voorziene drainagegaten in het schrijnwerk. Het is noodzakelijk om deze drainagegaten te vrijwaren tegen ophoping van vuil, stof en insecten. Controleer tenminste eenmaal per jaar de voegdichtingen en drainagegaten.

 

ONDERHOUD BUITENSCHRIJNWERK

Het best reinigt u uw buitenschrijnwerk (hout, aluminium) in één beurt samen met het glas. Dit gebeurt met water, een spons en een neutrale, niet-krassende zeep (pH tussen 5 en 8).
Het is belangrijk om geen solventen (benzine, aceton...), alkalische producten (ammoniak, sodium), zure producten (zwavelzuur, acetisch zuur...) of schurende producten (staalwol, zand- of schuurpapier) te gebruiken. Vestig hier ook de aandacht op als u uw buitenschrijnwerk (hout, aluminium) laat reinigen door een externe firma. Zo blijven uw profielen in topvorm.
Hoe verwijdert u hardnekkig vuil? Bekijk steeds aandachtig de verpakking van het reinigingsproduct, hierop is aangegeven of het product al dan niet geschikt is voor deze toepassing.
Leidraad voor het onderhoud van uw buitenschrijnwerk vindt u hier.
Wenst u meer informatie? Contacteer ons nu!